fredag 6. november 2009

Analyse av novella denne mannen og denne kvinna

Denne mannen og denne kvinna er en novelle av Anna Gavalda. Den står i novellesamlinga Eg vil at nokon skal vente på meg fra 2005.
Sjanger : Novelle.
Tema:

Penger: Jeg mener at penger er hovedtemaet et eksempel på det er « Bilen kosta tre hundre og tjue tusen francs og pussig nok var det særleg prisen på avgiftsstempelet som fekk mannen til og nøle hos Biltilsynet.»

Utroskap: «Og ellers bedrar han ikkje kona si lenger etter at dei mora seg, han og Antoine Say, men å rekne ut kva det ville koste i bidrag under eit slag golf.»

Svik: når kona vet mannen har vært utro.

Lengsel: «Ho tenkjer at ho aldri har blitt elska, ho tenkjer at ho ikkje har barn, ho tenkjer på den vesle guten til forpakktarkona som heiter Kevin og blir tre år i januar ...»


Novella handler om en man og ei kvinne som er ulykkelig gift, de er veldig rike. Mannen har vært utro mot kona, men er det ikke nå, pågrunn av økonomiske grunner. Dama vet at ektemannen har vært utro. Og det visker som om de er sammen av økonomiske grunner. Hun er trist for at hu aldri har blitt elsket.

Tittelen på novella passe bra siden vi får se hvordan denne mannen og denne kvinna føler det. Det er veldig upersonlig tittel men, det virker som om de er veldig fremmed for hverandre.

Det er brukt mange skildringer i novella som foreksempel «panel i alle rom, ein peis som blei demontert og sett saman att stein på stein etter at dei fekk ei openberring hos ein engelsk antikvitshandlar. I vindugangene har dei tunge gardiner haldne oppe av gardinhalarar.»

“Denne mannen og denne kvinna” har en tredjeforteller det vil si at fortelleren står utenfor handlingen. Og har tilsyn i hovedpersonene og leseren får ta en del av mannen og kvinnes syn av det som skjer og vi får høre det de tenker.

Handlinger tar sted i en bil.

Det er få personer med i novella kun mannen, kona og noen andre personer som blir nevnt.
Det er in i medias res, det starter med at de sitter i bilden. Så får vi høre hva mannen tenker og da bygger spenningen seg opp.
Novella er bygd opp slik at vi får vite om hvordan livet til denne kona og mannen er.
Novella er bygg opp med tilbakeblikk.

Mannen blir skildret som en svært kynisk man, og svært opptatt av penger og økonomi, som tror han er mye bedre enn alle andre. Han går veldig pent kledd. Han har vært utro mot kona mange ganger, og det tyder på at han ikke elsker kona si.

Kona heter Mathilde, hu er pen, men hele ansiktet viser at hun har gitt avkall på livet. Hun har ingen barn og hun føler at hun aldri har blitt har blitt elsket.

Det virker som om de ikke har et nært forhold til hverandre eksempler på det er «dei har passert bomstasjonen. Dei har ikkje veksla eit einaste ord, og dei har enno eit godt stykke igjen»
Min tolkning av novella er at penger skaper ikke lykke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar